Pages

Saturday, October 22, 2011

Oh..... Tidak Ercy Dikuaranti bermula Isnin Ni....

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah k.. x apa2 pula ercy dikuaranti... ha3 saja... berikut berita harian metro bahawa Laporan Audit Negara (LKAN) 2010 akan dibentangkan di Dewan Rakyat isnin. So ercy pun terlibat sekali kena dikuaranti di office tak boleh keluar outstation arahan Pengarah ercy.. hu3


KUALA LUMPUR: Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2010 akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada Isnin, kata Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang.Ambrin berkata, beliau akan memberi taklimat kepada anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam Negara (PAC) di Parlimen pada hari sama.

“Jabatan Audit Negara ingin memaklumkan segala persiapan dibuat supaya LKAN 2010 dibentang pada Isnin, bersekali dengan laporan maklum balas yang disediakan Perbendaharaan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.


Beliau menjelaskan sejak 2010, LKAN tidak dibentang pada hari yang sama dengan pembentangan belanjawan negara bagi membolehkan kedua-dua perkara berkenaan mendapat liputan saksama.

“Sejak 1982, LKAN dimaklumkan kepada Jemaah Menteri sebelum dibentangkan di Dewan Rakyat supaya kerajaan dapat mengetahui isu-isu yang dibangkitkan oleh audit dan bersedia memberi penjelasan apabila diperlukan,” katanya.

Ambrin menjelaskan LKAN bagi negeri dimaklumkan terlebih dahulu kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri sebelum dibentangkan di Dewan Undangan Negeri masing-masing.


“Jabatan Audit Negara juga ingin menegaskan tidak ada apa-apa pindaan dibuat oleh Kerajaan Persekutuan mahupun negeri terhadap LKAN berkenaan,” katanya.

Beberapa Anggota Parlimen mewakili pakatan pembangkang mempersoalkan ketiadaan laporan itu semasa pembentangan Belanjawan 2012 di Dewan Rakyat, baru-baru ini.- Bernama

Maklumat diperolehi dari:http://www.hmetro.com.my

No comments: