Pages

Monday, October 31, 2011

Kemalangan Petang Tadi 31/10/2011

Salam 1 Malaysia.. kemalangan berlaku di Kepayan KKIA Kota Kinabalu Sabah Keratapi dengan lori kira2 jam 5.30 petang hari ni.



Friday, October 28, 2011

Kenangan Pilu

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah ya...

DI SINI...Azman menunjukkan lokasi kejadian meragut nyawa anaknya. Gambar kecil, Nurshuhada maut.
Malang tidak berbau.. begitulah cerita seorang kanak-kanak 4 tahun Nurshuhada disahkan meninggal dunia akibat parah di kepala ketika mendapatkan  rawatan di Hospital Jerantut (HJ).


Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi. "Tiada siapa menjangka pokok kelapa itu akan tumbang kerana ketika itu cuaca elok. Lebih memilukan, kejadian disaksikan ramai ahli keluarga,” kata Azman Zainuddin, 41, bapa Nurshuhada yang maut dihempap pokok kelapa di depan rumahnya di Kampung Bukit Lada

“Sehari sebelum kejadian anak saya begitu ceria dan banyak bercakap sambil menunggang basikal dalam rumah. Walaupun masih kecil, dia berjanji akan belajar bersungguh-sungguh dan mahu menjaga saya bila tua nanti,” kata Azman mengimbas kenangan terakhir bersama anaknya.

Azman berkata, ketika kejadian Nurshuhada bermain di halaman kira-kira dua meter dari tangga depan rumah apabila sebatang pokok kelapa setinggi 15 meter tiba-tiba tumbang dan menghempapnya, dipercayai kerana akar pokok itu reput.

“Sebelum turun ke halaman, Nurshuhada duduk di tangga bersama lima lagi adik-beradiknya manakala isteri saya berurusan dengan pembekal makanan ikan untuk projek ternakan ikan sangkar yang saya usahakan.

Seksa batin disekat amah

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah...

PENGAKUAN...Zakry berkongsi masalah dihadapinya kepada wartawan Harian Metro.

KUALA LUMPUR: “Sudah hampir tujuh tahun saya tidak ‘bersama’ isteri. Setiap kali ingin melakukannya, nafsu saya seperti disekat dan saya jadi tak bermaya, namun keadaan jauh berbeza apabila saya melihat perempuan lain.”
Itulah keluhan seorang lelaki mahu dikenali sebagai Zakry, 33, yang percaya masalah dialaminya itu angkara pembantu rumah yang sengaja ingin merosakkan rumah tangganya. Eksekutif sebuah syarikat swasta itu percaya dia tidak membuat tuduhan melulu, sebaliknya memiliki beberapa petunjuk atau bukti yang dirasakan berasas.


“Pada mulanya, saya menyangka saya ada masalah seksual atau lemah tenaga batin. Hasil perbincangan dengan isteri, kami berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian. Namun, pemeriksaan doktor mengesahkan saya tidak mengalami masalah seksual,” katanya kepada Harian Metro.

Berikutan itu, Zakry bersama isteri berbincang dengan keluarga dan mereka dicadangkan berubat secara Islam kerana mungkin ada pihak menggunakan cara halus merosakkan rumah tangganya.



“Kami pergi berubat dengan seorang ustaz di Perak dan terkejut apabila ustaz itu memberitahu saya terkena sihir dipercayai dilakukan orang yang pernah duduk serumah dengan kami.


Maklumat Diperolehi Dari: http://www.hmetro.com.my

Macam2 sja dunia skarng ni... sihir/pugai... sanggup dilakukan dosa difikirkan kemudian hari...... kenapalah ada orang sanggup melakukan perkara terkutuk ni ah???

Thursday, October 27, 2011

Sambutan perayaan Deepavali bertukar menjadi hari kematian

Salam 1 Malaysia buat pembaca yang sudi singgah d blog ercy.. Hari ni ercy nak berkongsi artikel berita ercy dapat dari berita metro, mengenai sepasang suami isteri rentung dalam kereta...

MARAK...Honda City dan Iswara Aeroback marak terbakar.

BERITA: “Pasangan suami isteri itu meronta dalam kereta yang sedang terbakar, namun kami gagal menyelamatkan mereka kerana kaki kedua-dua mangsa tersepit,” kata saksi kejadian kemalangan ngeri menyebabkan pasangan suami isteri rentung di Kilometer 16, Jalan Seremban-Tampin berhampiran Ladang Perhentian Tinggi, Pedas dekat sini, semalam.
K Anbarasu, 24, berkata, ketika kejadian, dia bersama rakannya berada di kuil berhampiran dan terkejut mendengar dentuman kuat.

“Saya dan rakan meluru keluar ke arah dua kereta yang terbakar serta cuba menyelamatkan mangsa yang terperangkap di dalamnya. “Kami cuba membantu pasangan suami isteri berkenaan yang ketika itu meronta-ronta meminta tolong, namun gagal kerana kaki mereka tersepit selain api mula marak,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, semalam.

Dalam kejadian jam 8.50 pagi semalam, K Jothi, 35 dan suaminya, P Mugunthan, 42, rentung apabila Honda City dinaiki terbabit dalam kemalangan dengan dua kenderaan lain.

Dua anak mereka M Vasigaran, 14, dan M Sreekanthan, 10, sempat diselamatkan orang ramai yang memecahkan cermin kereta.

Seorang lelaki berusia 20-an iaitu pemandu Proton Iswara yang turut terbakar dapat diselamatkan orang ramai, manakala pemandu Toyota Camry yang turut terbabit dalam kemalangan itu tidak cedera.


Anbarasu berkata, dia terkejut apabila Honda City dinaiki mangsa dan Proton Iswara hangus terbakar, sekali gus gagal menyelamatkan kedua-dua mangsa.

“Namun, sebelum saya tiba, orang ramai berjaya menyelamatkan dua anak lelaki mangsa dengan memecahkan cermin kereta itu.

“Saya sedih dan kecewa apabila gagal menyelamatkan pasangan itu berikutan api begitu marak menyebabkan mereka terkorban ketika penganut Hindu sedang menyambut Deepavali,” katanya. Sementara itu, adik kepada Jothi, K Vishnu, 28, berkata, dia tidak menyangka kejadian itu berlaku sekelip mata berikutan sempat menemui kakak dan abang iparnya pada pagi kejadian (semalam).
MAUT...Mugunthan dan Jothi rentung.

“Tidak sangka kakak dan abang pergi ketika masyarakat Hindu menyambut Deepavali, malah turut meninggalkan dua anak lelakinya.

“Kami sempat meraikan Deepavali pada awal pagi di Taman Seremban Jaya sebelum mereka empat beranak menuju ke Palong, Jempol sebelum pulang ke Skudai, Johor,” katanya ketika ditemui di pekarangan Bilik Mayat Hospital Tuanku Jaafar Seremban di sini, semalam.

Vishnu berkata, lebih menyayat hati apabila anak saudaranya, Vasigaran menyaksikan sendiri detik kematian ibu bapanya yang hangus rentung sebelum dia dikejarkan ke HTJS untuk menerima rawatan.

“Namun, saya bersyukur kerana dua anak saudara selamat dan tidak menyangka sambutan perayaan ini bertukar menjadi hari kematian mereka,” katanya.

Menurutnya, abang iparnya bekerja di Singapura dan berasal dari Kuala Selangor, manakala kakaknya suri rumah tangga.

Harian Metro difahamkan, Sreekanthan yang mengalami kecederaan dalaman menerima rawatan di HTJS, manakala Vasigaran hanya cedera ringan.
 
Maklumat Diperolehi Dari: http://www.hmetro.com.my

Tuesday, October 25, 2011

AWAS Selipar/Kasut "CROCS"

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah ya... hari ni ada lambat sikit ercy update blog ercy... kebetulan ercy buka FB ercy dan terbaca ertikel ni... Mungkin ada d kalangan kekawan pernah dengan Kasut/Selipar jenama CROCS.. kebetulan hari jumaat lalu ada ikut kawan2 jalan d shopping center masuk kedai kasut ni.. tengok2 ja lah.. sebab ercy x minat pula disignnya... hari ni terbacalah pula artikel berkaitan... 

Kejadian belaku Di The Gardens, Mid Valley City baru-baru ini berlaku satu kemalangan ngeri dimana seorang kanak-kanak tersangkut kaki pada eskalator dan terpaksa dibawa ke Hospital.

Kemalangan yang berlaku di hadapan pasaraya Cold Storage The Gardens nyaris menjadi satu tragedi menakutkan apabila kasut/selipar yang dipakai kanak-kanak tersebut tersangkut di tepi eskalator itu.

Tindakan pantas pekerja pengurusan The Gardens untuk menelefon pihak bomba dan ambulans berjaya mengelakkan kemalangan tersebut dari semakin teruk.

Pihak Bomba dan keselamatan mengambil masa selama lebih kurang 30 minit untuk menyelamatkan kanak-kanak tersebut. Orang awam yang berada berhampiran turut membantu apabila diminta oleh pihak terbabit.

Kanak-kanak tersebut yang dipercayai mengalami kecederaan teruk pada kaki, segera digegaskan ke Pusat Rawatan Universiti Malaya menggunakan Ambulans yang sedang menanti di luar The Gardens.

Punca kemalangan dipercayai kasut/selipar Crocs yang dipakai kanak-kanak tersebut, ditarik masuk kedalam eskalator. Sebelum ini, telah berlaku banyak kes yang melibatkan Crocs dan eskalator.

Dipercayai struktur getah lembut pada Crocs, menjadikan ianya mudah ditarik masuk oleh eskalator. Mudah untuk dikatakan, pemakaian Crocs agak bahaya dipakai mereka yang cuai.

Diharap jika anda memakai kasut/selipar jenis Crocs, untuk lebih berhati-hati dan sentiasa perhatikan anak-anak kecil agar kemalangan seperti ini tidak berulang lagi.




Sunday, October 23, 2011

Ercy jadi The Nanny.....

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah k..

apa pula x pasal2 ercy jadi the nanny.. ada tawaran berlakon kah?? ha3 bukan tawaran berlakon lah.. tawaran jadi babysitter lah.. hu3.. ai?? psti ada kalangan bertanya yang ercy dah kahwin so x hairan kan.. he3 ialah x pernah jaga ank seorang ja.. kali ni ercy jaga 3 org ank pula.. jaga ank adk lagi seoarng ni.. nakal fuyoo.. tahan ja lah.... x nak bebel pjg2.. jom tengok2 gambar budak2 yang ercy jaga k... selamat menonton ha3

Ini lah budak yang ercy jaga ni...

Ethen 2 thn
ni anak ercy ke-2 nicholas 3 thn
ini anak ercy yang tua.. 6 thn nicole.. ni pun keras kepala susah nak urus...
nicole n nicholas
nilah kejadian bila 3 org bergabung..... riuh rumah.. baru 3 org dah ercy macm mulut tak berhenti bebel...

"CINTA SIBER OH"

Salam.. hari ni ercy rajin buka blog pada hujung minggu pula.. ha3 so tergerak nak join segmen ni pula.. mula2 nampak tajuk ni.. x prasan pula segmen ingatkan entry maklumat nak sampaikan ja.. hairan juga npa ramai ada dlm blog blogger tajuk ni.... rupa2nya segmen pula... ha3..

Cinta Siber Oh


ercy coret simple ja k...

kebaikan..

1. indah pada bahsa,
2. enjoy semasa chating
3. rajin nak on9.. jimat juga sebab bayaran bulanan
4. semuanya cantik sahaja sebab nampak gambar boleh edit mah...
5. kalau bertuah cinta siber menjadi kenyataan (suami/isteri) lagi indah masa bercinta setelah berkahwin...

Keburukan
1. mudah ditipu.. (silap2 laki@isteri org pula)
2. Awas Poket Duit (silap2 nak duit ja... biarpun sekadar topup)
3. hilang kawalan... (on9 ja keja x buat...mabuk cinta)
4. terperangkap dengan janji2 manis (hilang kwn yg sedia ada)
5. kejujuran dan keikhlasan tidak boleh dinilai melalui kata2

sekian dari ercy... just pendapat k....

Teka Teki Diyana Ali

Jom Ikut Segmen Ni... Teka Pilihan Warna Diyana Ali.. Walaupun Hadiah x Seberapa yang penting segmen juga kan?? hehehe... lupa pula... nak teka warna Diyana lagi pula.. ercy teka Diyana ni suka warna "Unggu" hehehe

Teka Teki Diyana Ali

Saturday, October 22, 2011

Futsal.. oh Futsal....

Salam 1 Malaysia... hari ni ercy nak bercoloteh kejap ja... he3 x pernah2 pula berkongsi cerita ercy sebab ercy jenis x tulis diary punya orang,... he2 just lepak n cerita... cuba2... test2... he3...

inilah team ercy.... kampung2 boleh lah kan???
hari ni salah seorang team ercy cari nak suruh buat match dengan team lain.. sebab 1 minggu kira nak rest habis ni.. bukan apa dengar2 permintaan dari 2-3 orang ari team ercy juga.. sebenarnya bukan ramai pun team ercy 7 orang ja.. sekarang ni nak tarik pemain lain masuk team ercy ni bukan apa.. lagi ramai kira boleh main gelanggang besar juga.. he3... so ercy pun x pasti lagi next week dapat main kah x... 3 orang nak main next week.. tapi 3 orang lagi ckp rehat2 dulu.. ercy jadi orang di tengah2 ni.. amcm juga ni ah??? nak cuba tyn juga.. tapi he3 takut juga... hu3.... ada cadangan kah???

Blogger! Jom Kenal....

Salam 1 Malaysia yag sudi singgah d blog ercy ni... hari ni ercy nak join segmen ni pula.. he3... nak berkenalan dengan blogger yang lain sambil nak tambah follower ercy ni.. hu3..

Serbah sedikit tentang ercy....
nama panggil ja ercy
berbangsa Mix cina
dah berkawin pun... ank 1 psang..
umur... he3... nak panggil akak pun ercy akun ja.... ok... tu aja pasal ercy kali ni...http://genkcorner.blogspot.com/2011/10/segmen-jom-kenal.html

Jom Kenal-Kenal

Oh..... Tidak Ercy Dikuaranti bermula Isnin Ni....

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah k.. x apa2 pula ercy dikuaranti... ha3 saja... berikut berita harian metro bahawa Laporan Audit Negara (LKAN) 2010 akan dibentangkan di Dewan Rakyat isnin. So ercy pun terlibat sekali kena dikuaranti di office tak boleh keluar outstation arahan Pengarah ercy.. hu3


KUALA LUMPUR: Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2010 akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada Isnin, kata Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang.



Ambrin berkata, beliau akan memberi taklimat kepada anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam Negara (PAC) di Parlimen pada hari sama.

“Jabatan Audit Negara ingin memaklumkan segala persiapan dibuat supaya LKAN 2010 dibentang pada Isnin, bersekali dengan laporan maklum balas yang disediakan Perbendaharaan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.


Beliau menjelaskan sejak 2010, LKAN tidak dibentang pada hari yang sama dengan pembentangan belanjawan negara bagi membolehkan kedua-dua perkara berkenaan mendapat liputan saksama.

“Sejak 1982, LKAN dimaklumkan kepada Jemaah Menteri sebelum dibentangkan di Dewan Rakyat supaya kerajaan dapat mengetahui isu-isu yang dibangkitkan oleh audit dan bersedia memberi penjelasan apabila diperlukan,” katanya.

Ambrin menjelaskan LKAN bagi negeri dimaklumkan terlebih dahulu kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri sebelum dibentangkan di Dewan Undangan Negeri masing-masing.


“Jabatan Audit Negara juga ingin menegaskan tidak ada apa-apa pindaan dibuat oleh Kerajaan Persekutuan mahupun negeri terhadap LKAN berkenaan,” katanya.

Beberapa Anggota Parlimen mewakili pakatan pembangkang mempersoalkan ketiadaan laporan itu semasa pembentangan Belanjawan 2012 di Dewan Rakyat, baru-baru ini.- Bernama

Maklumat diperolehi dari:http://www.hmetro.com.my

Friday, October 21, 2011

Anak Terkulai Di Pangkuan...

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah..

AL-FATIHAH...ahli keluarga membawa jenazah Muhammad Ismail yang meninggal dunia selepas terjatuh ke dalam perigi.

MUAR: “Saya akhirnya berjaya menggapai tangan Adik dan terus menggoncang badannya tetapi semuanya sudah terlambat kerana nafasnya ketika itu sudah terlalu lemah. Adik kemudian terkulai di pangkuan saya,” kata Junaidah Zaningin, 40, di sini, kelmarin.
Anak bongsunya yang berumur empat tahun, Muhammad Ismail Hamdan atau lebih mesra dipanggil ‘Adik’, meninggal dunia apabila terjatuh ke dalam perigi berhampiran rumah mereka di Kampung Tulang Gajah, Lenga pada jam 10 pagi kelmarin.


Ketika ditarik keluar, Muhammad masih lagi bernyawa tetapi disahkan meninggal dunia di Klinik Kesihatan Lenga.

Mengimbau kejadian, Junaidah berkata, mereka berdua sedang mandi di perigi berkenaan apabila Muhammad tiba-tiba tergelincir dan terjatuh ke dalamnya.


“Sepanjang mandi, Adik memegang kain basahan yang saya pakai untuk mengelakkan dia daripada terjatuh tetapi entah bagaimana, tangannya tiba-tiba terlepas.



“Seketika kemudian, Adik sudah terjatuh ke dalam perigi sedalam kira-kira satu meter itu. Saya cuba untuk menggapai tangannya tetapi gagal,” katanya.

Menurut Junaidah, dia akhirnya berjaya menggapai tangan Muhammad dan mendapatkan bantuan jiran untuk menghubungi suaminya, Hamdan Abdul Hamid berusia 40-an, bagi memaklumkan kejadian itu.


Katanya, Hamdan yang bekerja di Bukit Kepong bergegas ke klinik itu untuk melihat keadaan Muhammad.

“Bagaimanapun Adik disahkan meninggal dunia ketika tiba di klinik berkenaan. Walaupun sedih, kami reda dengan kejadian ini,” katanya.


Menurut Junaidah, sehari sebelum kejadian, anak bongsu lima beradik itu turut berperangai pelik.



“Adik cukup gembira malah kerap mengusik adik beradiknya. Kami tidak sangka ia petanda Adik bakal kembali kepada-Nya buat selamanya,” katanya.



Sementara itu, Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli, ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berkaitan kejadian.



“Kami sudah mengambil keterangan daripada individu berkaitan dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut,” katanya.
Maklumat Diperolehi Dari: http://www.hmetro.com.my

JOM TAMBAH TRAFIK BLOGGGGG!

Wednesday, October 19, 2011

Ruang makan Office Ercy....

Salam 1 Malaysia buat pembaca ercy yang sudi singgah.. hari ni ercy nak kongsi bersama deco team ercy di pejabat ercy... terdapat ruang kosong ni... dan cadangan untuk mewujudkan ruang makan... hasilnya... jom lihat2...


Pandangan dari depan.... Ruang Makan Di Tempat Kerja Ercy





Rentung Dalam Kereta

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah..

SIASAT...anggota polis menyiasat mayat mangsa yang rentung dalam kereta

BERITA: Kejadian berlaku di tempat letak kereta Taman Tun Dr Awang, Bagan Ajam, kira-kira jam 9.10 pagi. Orang ramai yang beriadah di tepi pantai berhampiran lokasi kejadian gempar apabila melihat sebuah kereta Proton Wira terbakar dan terdapat seorang lelaki tidak sedarkan diri di tempat duduk pemandu. Difahamkan beberapa orang awam mencuba menyelamatkan seorang lelaki daripada rentung dalam keretanya yang terbakar tetapi gagal kerana pintu kereta  tersebut berkunci.


Berikutan itu, mereka hanya mampu melihat mangsa rentung bersama kereta berkenaan kerana api dipercayai bermula dari dalam kereta, marak dengan pantas memusnahkan kenderaan itu dalam masa hanya beberapa minit. 

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang, Asisten Komisioner Mohd Nasir Salleh berkata, mangsa dikenali sebagai Chang Wooi Teong, 44, berdasarkan pemeriksaan rekod pemilikan kereta berkenaan.


Maklumat Diperolehi Dari: http://www.hmetro.com.my

Tuesday, October 18, 2011

Lelaki Tidur Berteman Mayat

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah...

USUNG...anggota polis mengusung mayat mangsa untuk dibawa ke hospital untuk bedah siasat.

GERIK: Berpantang maut sebelum ajal. Itulah ungkapan paling tepat bagi seorang lelaki yang masih hidup biarpun parah di kepala akibat ditetak dan patah kedua-dua kaki selepas dicampak dari atas sebuah jambatan setinggi kira-kira 40 meter di sini, sejak empat hari lalu.
Menambahkan lagi penderitaannya, sepanjang tempoh berkenaan, lelaki warga Pakistan terbabit terpaksa tidur bertemankan mayat dua rakan senegaranya yang sudah berulat dan reput selepas kedua-duanya terbunuh sejak hari kejadian.

Penderitaan lelaki berusia 30-an itu hanya berakhir apabila dia ditemui dalam keadaan tidak bermaya oleh penduduk kampung yang mencari pucuk paku di lokasi kejadian di bawah Jambatan Kenderong di Kilometer 8.9 Jalan Gerik - Kupang, kira-kira jam 2 petang semalam.

Difahamkan, untuk menyambung nyawa, mangsa yang cedera akibat ditetak di kepala dengan parang terpaksa minum air sungai dan lopak kerana tidak mampu merangkak naik ke tebing jambatan yang ketinggiannya bersamaan bangunan lima tingkat.


Ketua Polis Daerah Gerik, Superintendan Abdul Manab Baharom berkata, pihaknya menerima panggilan daripada orang awam yang memaklumkan penemuan ketiga-tiga mangsa itu kira-kira jam 3.15 petang lalu bergegas ke lokasi kejadian.

MAUT...mayat seorang daripada dua lelaki Pakistan yang dibuang dari jambatan.

Kelar Bayi Sendiri....

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah....



MAUT...anggota polis membawa mayat bayi perempuan yang dikelar ibunya.

BETONG: Hanya kerana teman lelaki tidak mahu menerima anak luar nikah dalam kandungannya, seorang pelajar berusia 16 tahun mengelar bayi perempuan baru dilahirkannya sehingga mati dan perut terburai di bilik asrama sekolahnya di sini, semalam.
Kejadian menggemparkan itu berlaku kira-kira jam 7.40 pagi dan pelajar tingkatan empat terbabit dikatakan melahirkan bayi cukup sifat sebelum dia mengelar bayinya yang masih hidup itu dengan pisau pemotong sayur sepanjang 15 sentimeter.
Sumber berkata, sebelum kejadian, pelajar terbabit dikatakan gagal hadir ke kelas sehingga menimbulkan rasa curiga seorang guru lelaki berusia 41 tahun yang kemudian ke bilik asramanya.

Menurutnya, sebaik tiba di bilik pelajar berkenaan, guru itu terkejut apabila mendapati satu mayat bayi perempuan cukup sifat berlumuran darah di atas lantai berhampiran katil suspek.


“Terdapat sekurang-kurangnya tujuh kesan kelaran pada belakang tubuh, leher, tangan, rusuk selain perut bayi itu sehingga menyebabkan isi perut terburai.

Sumber Diperolehi Dari: http://www.hmetro.com.my

Apa dah jadi dunia ni.... sanggup kelar anak sendiri??? orang lain nak kan anak tak dapat2... ni pula ada anak dibunuhlah pula... bayi tu masih suci tak mengenali dunia lagi....

Friday, October 14, 2011

No Pork Served

Salam 1 Malaysia buat pembaca yang sudi singgah di blog ercy... cuba perhati gambar ni?? apa yang anda semua nampak hehehe....

Restoran Cina tetapi 100% x served Pork dan tukang masak orang melayu.

Wednesday, October 12, 2011

Selamat Datang ke Gunung Kinabalu....

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah... semalam ercy x update blog ercy.. hari ni ercy nak berkongsi pengalaman ercy dengan anda semua pula..... ercy join blog ni pun disebabkan tidak tau nak buat apa dengan masa yang ercy ada... so terfikir buat blog nak nak cocet2 dalam blog... tapi masalah pula ercy ni tak pandai mengayat pula... ermmmm buat ni susah buat tu pun susah... sebenarnya ercy ambil masa yang panjang juga nak buat artikel ni.. ialahhhh ercy lepak dari blog orang ke blog yang lain semua lawa... siap ada kata2.. ayat yang tersusun n ada gambar lah pula... kebetulan terbuka nak cuba berkongsi pengalaman ni sebab ada pula ambil gambar2 semasa mendaki gunung kinabalu...

Awal Pendakian
Kenangan daki puncak setinggi 4,905 meter uji mental, fizikal

Tidak dapat dinafikan lagi, kecekalan semangat dan kekuatan mental adalah elemen penting dalam ekspedisi mendaki gunung. Ini lebih diperlukan bagi individu yang mahu mencabar diri menawan puncak tertinggi untuk pertama kali. buat pengetahuan pembaca ercy termasuk yang ini adalah yang kedua kali dah... yang sebenarnya untuk mendaki gunung kinabalu ni ada 2 laluan... yang pertama laluan pendakian Summit Trail pintu Timpohon menuju ke Laban Rata kira2 6km. pertama kali ercy mendaki mengikut trail ini. dan yang kedua laluan Summit Trail Pintu Mensilau menuju ke Laban Rata kira2 8km. 

Sebelum menyertai ekspedisi mendaki Gunung Kinabalu persiapan mental dan ketahanan menghadapi cuaca sejuk lebih penting daripada segala-galanya. badan perlu sihat dan cergas untuk mendaki gunung tertinggi di Asia Tenggara ini. Jika diikutkan, laluan pendakian Summit Trail pintu Timpohon menuju ke Laban Rata agak mudah kerana sebahagian besarnya ialah tangga, tanah berbatu dan bonggol akar pokok. Jika dibandingkan laluan Summit Trail Mensilau yang agak tinggi dan curam. kali ini ercy menceritakan pengalaman ercy mengikut laluan Mesilau Ke Laban Rata walaupun lebih mencabar tetapi keindahan semulajadi di sepanjang pendakian sangat indah membuat ercy mendaki merasa berbaloi.. jadi pendapat ercy enjoy dalam pendakian juga sangat penting kerana ia memainkan peranan agar terasa tidak berapa penat dan bosan.
Namun, apa yang memberi cabaran kepada pendaki adalah keupayaan mengekalkan stamina bagi mengharungi pendakian sehingga ke puncak yang mengambil masa lama dengan diselubungi cuaca sejuk. Tapi bagi ercy tak lah sejuk sangat sebab pendakian membuat kita berpeluh oleh itu, ercy sekadar memakai pakaian sukan biasa sahaja mengikut keselesaan jugalah...

Namun apa yang penting biar lambat asalkan selamat...

Ikuti rentetan perjalanan kumpulan peserta ekspedisi pendakian selama dua hari dari Mesilau Trail hingga puncak Gunung Kinabalu pada ketinggian 4,095 meter.


Selasa 

6.30 pagi :
 Perjalanan dari Kota Kinabalu menuju ke Taman Kinabalu yang mengambil lebih kurang 2 jam 30 minit. 
Perancangan sebenar ialah memulakan pendakian lebih awal. Tetapi urusan pendaftaran di pejabat Taman Kinabalu mengambil masa hampir sejam menyebabkan agak lewat sedikit untuk memulakan pendakian. 


Start Penat Mendaki
9 pagi : Sebelum memulakan pendakian, jurupandu, sempat memberi penerangan ringkas mengenai ekspedisi sejauh kira-kira Lapan kilometer (km) menuju ke Laban Rata yang berada pada ketinggian 3,314.3meter (m) dari aras laut. 

Peringkat awal perjalanan agak mudah kerana laluan agak rata dan berbatu kecil. Namun, selepas kira-kira 30 minit, jalan mula membukit dan bertangga tetapi jarak yang agak jauh Kumpulan ekspedisi seramai 12 orang mula terpisah mengikut kelajuan pendakian masing-masing. 

12.30 tengahari : Sepanjang perjalanan menuju ke Laban Rata, ada lapan pondok rehat yang boleh disinggahi pendaki bagi melepaskan penat. Jarak di antara setiap pondok adalah antara satu hingga dua kilometer. Di setiap pondok juga disediakan tandas dan bekalan air semula jadi dari tanah tinggi. 

Sambil berehat, ada pendaki memberi makanan kepada beberapa ekor tupai yang datang menghampiri pondok. Gelagat tupai yang jinak sedikit sebanyak mengurangkan rasa letih mendaki. 



Sambil bergambar Suasana Mendaki

3 petang : Mungkin persiapan dari segi kecergasan kurang mantap, pendakian sesetengah peserta ekspedisi agak perlahan. Disebabkan tenaga yang kian berkurangan, ramai antara kami kerap berhenti. Peluang berhenti berehat tidak disia-siakan begitu saja, kamera digunakan untuk merakam pemandangan indah serta ‘kelibat’ puncak Kinabalu yang semakin jelas. Cuaca cukup baik dan laluan pendakian dipenuhi spesies pokok bantut yang jarang-jarang ditemui di kawasan rendah. 

4 petang : Papan tanda menunjukkan ‘8 km’ memberi kelegaan kepada kami. Beberapa puluh meter saja lagi Laban Rata, kawasan yang menempatkan rumah rehat untuk pendaki berehat dan bermalam bakal dijejaki. Kami menuju ke rumah rehat Gunting Lagadan untuk meletakkan barang-barang. Beberapa peserta ekspedisi yang tiba hampir dua jam semua peserta sampai. Selepas itu, kami turun ke restoran di Laban Rata untuk menikmati makan malam. 

7.30 malam : Selesai makan malam, kami pulang ke rumah rehat Gunting Lagadan dan mula membersihkan diri. Selepas itu, masing-masing mengemas peralatan untuk pendakian dan mula melelapkan mata. Ini kerana pendakian hingga ke puncak akan dimulakan pada jam 3 pagi.

Rabu


2 pagi : Dengan cuaca yang sangat sejuk. Sebaik bangun dan membersihkan diri, semua peserta mula bersiap dan menikmati sarapan.


Muka2 yang bersiap untuk perjuangan mendaki puncak jelas kelihatan.


3 pagi : Peserta ekspedisi berkumpul di kawasan berhampiran pintu masuk ke laluan pendakian. Berbeza dengan pendakian semalam yang dilakukan ketika hari cerah, pendakian awal pagi memerlukan kami mendaki dalam gelap. Justeru, lampu suluh perlu dipakai di kepala, pakaian tebal dan sarung tangan juga perlu disarung. 
Hampir 700 meter perjalanan awal memerlukan kami mendaki tangga curam. Selepas tangga, kami mula melalui latar jalan berbatu granit dan di sesetengah 


5 pagi : Sebahagian peserta ekspedisi sudah pun tiba di puncak manakala yang lain masih berada kira-kira 500 meter di bawah puncak. Ketika ini, masing-masing menikmati pemandangan matahari terbit dari puncak gunung Kinabalu yang cukup mengasyikkan. 

Sementara berehat semasa membuat pengesahan


tempat, kami perlu mendaki sambil berpaut pada tali. Kemudian, peserta berhenti di pondok Sayat-Sayat untuk 
memberikan nama kepada petugas di situ. Ini bagi mengesahkan peserta sudah sampai ke tahap ketinggian terbabit untuk direkodkan dalam sijil.



6.30 pagi : Beberapa peserta ekspedisi yang berehat seketika di bawah puncak ketika matahari terbit, akhirnya berjaya tiba di puncak. Mujur cuaca panas terik, jadi jurupandu pendakian masih membenarkan kami mendaki ke puncak biarpun agak lewat berbanding pendaki lain.

Kebiasaannya, pada waktu begini pendaki dikehendaki turun kerana bimbang cuaca yang terlampau sejuk dan berkabus akan membahayakan perjalanan turun. Kira-kira 15 minit melihat taburan kepulan awan dan bentuk muka bumi pergunungan, kami akhirnya turun dari puncak.


Akhirnya Perjungan Tercapai....

8.00 pagi : Peserta tiba di Laban Rata. Perjalanan turun tidak semudah yang disangka. Kami mengambil masa untuk berehat sebentar dan menjamah makanan tengahari di restoran.

10 pagi : Selesai berehat dan makan, kami berasa lebih bertenaga untuk meneruskan perjalanan menuruni Gunung Kinabalu. Kebanyakan peserta ekspedisi sudah turun kira-kira 40 minit lebih awal.


Bergambar dulu...
12 tengah hari : Badan yang letih dan kesakitan pada bahagian kaki membuatkan kami berjalan perlahan dan berhati-hati terutama ketika menuruni tangga yang curam. Akhirnya, kami semua tiba di pintu Timpohon dengan selamat.


Selamat Sampai di Pondok Timpohon
Merenung kembali, ercy tidak sangka akhirnya impian mendaki Gunung Kinabalu kali ke-2 tercapai juga... 


Bergambar kenangan selesai sudah perjuangan kami

10 Tabiat Lelaki Malas

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah... hari ni ercy nak berkongsi dengan beberapa tips pula... hahaha... ialah asyik berita2... ja kan... jom kita terokai pula jenis2 lelaki malas pula... hehehe...


1. TIDAK MENCUCI PAKAIAN 

Rata-rata lelaki zaman sekarang lebih senang menghantar pakaian kotor ke dobi. Tidak kurang juga yang membasuh pakaian sendiri tetapi hanya selepas persalinan bersih dalam almari berkurangan. 

Seeloknya pakaian perlu dicuci setiap tiga hari bagi mengelak bau yang kurang menyenangkan dan kemungkinan menjadi sarang bakteria atau kuman. 

2. MENGEMAS RUMAH 

Percaya atau tidak, hampir kebanyakan lelaki bujang tidak mengemas rumah selama berbulan-bulan lamanya. Ini kerana mereka tidak mengambil kira mengenai kebersihan rumah kerana bagi mereka rumah hanya sebagai tempat untuk melelapkan mata. 

3. TIDAK MENCUCI PINGGAN 

Sampai berulat dan berbau busuk barulah jejaka mencuci pinggan mangkuk yang bertimbu dalam sink rumah. Tidak cukup dengan itu, kadang kala sampah juga tidak dibuang. 

Bagi lelaki sebegini adalah elok jika makan di luar atau menggunakan pinggan mangkuk pakai buang saja. Lebih ekstrem, ada lelaki membuang pinggan kotor semata-mata malas menyentalnya dan esok beli pinggan mangkuk lain pula. 

4. MENGGOSOK BAJU 

Pasti semua pernah melakukan habit ini, pakai saja baju tanpa digosok! Mungkin kerana tidak cukup waktu kerana sudah terlambat atau memang lelaki malas untuk menggosok baju. 

Seharusnya, lelaki mengambil sedikit ruang pada waktu malam atau lapang untuk menggosok semua baju yang perlu dipakai terutamanya untuk ke pejabat. Sesekali, apa salahnya melakukan ‘senaman’ dan mengeluarkan peluh sambil menggosok baju. 

*Sekadar Gambar Hiasan*
5. BERCUKUR 

Bukan menjadi masalah untuk tidak bercukur kerana ada yang beranggapan lelaki berjambang dan bermisai lebih menarik perhatian. Cuma perlulah dijaga kebersihan diri dan jika ingin menyimpan jambang atau misai sekalipun, kemaskan lah sedikit. 

6. RAMBUT KUSUT 

Jika suatu masa dulu penjagaan rambut amat dititik beratkan dan rambut harus disisip rapi dan kemas. Namun kini rambut kusut adalah satu trend. Perlulah sesuai dengan diri dan jangan terlalu kusut hingga merimaskan mata memandang. 

7. TIDAK DATANG KE PEJABAT @ KULIAH 

Sikap sebegini paling banyak dikesan di kalangan lelaki. Kadang kala tiada sebab tertentu, lelaki cukup malas untuk bergerak dan melakukan kerja di pejabat atau kuliah. Ini perlu diatasi kerana setiap manusia perlu bekerja dan belajar.

Tanamkan sikap dan perasaan untuk mempelajari ilmu baru atau meningkatkan prestasi kerjaya. 

8. MENCUCI KENDERAAN 

Bagi lelaki yang ada bajet, mereka boleh mencuci kenderaan mereka di pusat mencuci kereta jika malas melakukannya sendiri. Jika tidak alamatnya, air hujan sajalah yang dapat membersihkan kekotoran pada kenderaan mereka. 

BANGUN AWAL PAGI 
Lelaki jika sudah tidur, seolah-olah tidak mahu bangun selama-lamanya. Apatah lagi jika perlu bangkit untuk bekerja atau menghadiri kuliah pagi. Apa yang dibayangkan mereka hanyalah soal kesesakan lalu lintas pada pagi hari selain malas bersiap-siap untuk keluar rumah. 

9. MENJAGA PENAMPILAN DIRI 

Walaupun kelihatan seperti suatu rutin, namun ada perkara yang sering lelaki terlepas pandang. Dari segi penjagaan muka hingga seluruh badan, ia seharusnya diambil kira lelaki. 

Jangan malas untuk mencuci muka, memotong kuku dan memakai wangian. Walaupun nampak remeh dan sedikit kewanitaan, mereka perlu tahu wanita sukakan lelaki yang bersih. 

10. MEMBACA 

Jika mengikut perangkaan, wanita adalah golongan yang paling banyak membaca walaupun corak pembacaan mereka agak berbeza dengan lelaki. Namun dari kecil hingga dewasa lelaki adalah insan yang paling malas untuk membaca - apatah lagi membeli bahan bacaan. 

Perlu diingatkan, jika ingin berjaya dalam kehidupan kita perlu banyak membaca. Jika boleh, corak atau genre pembacaan lelaki biarlah pelbagai. 

hehehe... apa pula pendapat anda betul ke??? 

Monday, October 10, 2011

Lelaki Penjual Bunga

Salam 1 Malaysia buat pembaca blog ercy yang sudi singgah ya... hari ni ercy ada sedikit masa nak ruang untuk menceloteh di blog ercy... hehehe... maklum ajalah... perempuan kan macam2 penyakit.. lebih2 lagi mcm usia mcm ercy ni... wakakkaka.. prasan tua pula... ok lah x nak cocet2 lebih2 pula... ercy nak kongsi artikel pilihan ercy hari ni... mengenai bunga... ramai wanita gemar bunga kan?? ercy pun gemar bunga tapi x suka jaga bunga.. hahahaha....

PULUHAN jenis bunga berwarna-warni pasti menyebabkan pelanggan rambang mata dalam membuat pilihan.

BERITA: Dari jauh, kelihatan orang ramai terutama wanita sudah memenuhi ruang kecil di sebuah kedai yang menawarkan pelbagai jenis bunga berwarna-warni.

Sebaik sampai di hadapan kedai tersebut, bau semerbak daripada bunga-bungaan segar itu pantas menusuk hidung seolah-olah menyambut kedatangan pelanggan ke sana.
“Jemputlah masuk dan lihat sendiri bunga yang mungkin anda minati. Jangan risau, jangan bimbang, semua bunga ini segar-segar belaka,” demikian tutur seorang pemuda Cina sambil melemparkan senyuman manis kepada pengunjung yang datang.